İZMİR / KONAK - ZİYA GÖKALP İMAM HATİP ORTAOKULU

KONUŞAN DUVARLAR

Ziya Gökalp İmam Hatip Ortaokulu  çocuklarının (Roman mahalleri)bulunduğu Tepecik bölgesinde yaşayan öğrencileri okula kazandırmak amacıyla Konuşan Duvarlar projesini hayata geçirdi.Venezüela ve Türkiye bu kez İzmir'in duvarında buluştu. Venezüelalı duvar sanatçısı Wolfgang Salazar, Ziya Gökalp İmam Hatip Ortaokulu'nun duvarlarını rengarenk boyadı. Venezüelalı sanatçı Wolfgang Salazar ile birlikte İzmir Ziya Gökalp İmam Hatip Ortaokulu'nun duvarlarını rengârenk yaptı. Mural sanatçısı Salazar'a okul duvarını boyarken hem öğrenciler hem de mahalle halkı eşlik etti.   Ziya Gökalp Ortaokulu idaresinin başlattığı "Konuşan Duvarlar Projesi"nin hedefi, Romanların yaşadığı bölgedeki çocukların yeteneklerini ortaya çıkarmak.

Bu sırada, Uluslararası ünlü sanatçı  Venezuelalı BADSURA ,(Wolfgang Salazar), çeşitli iletişim organlarında İzmir'in sokaklarındaki mural sanatını (duvar boyama) görerek İzmir Büyükşehir Belediyesine destek maili yolladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, okul ile iletişime geçerek kendisini sanatçı ile buluşturdu.Hiçbir ödenek talep etmeden gönüllü olarak ,Venezuela'dan İzmir'e gelen duvar boyama sanatçısı ,İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Abdullah Cıstır ve Emirsultan Mah Muhtarı Hüseyin Heptepe iletişime geçen Okul idaresi Roman öğrencilerle birlikte okulun duvarlarını boyandı.

Roman çocuklarla sanatçı arasındaki diyaloglar ortaya renkli görüntüler çıkardı. Eş zamanlı olarak İzmir Büyükşehir belediyesi Kültür ve sanat işleri proje koordinatörü Esen Kesecioğlu  ve Şahin Sonyıldırım 5 gün boyunca okulda proje destek verdiler. Okula gelen vinç yardımı ile okulun yan duvarında çalışma yapıldı. Etkinlik 4 sürdü.Projenin 2.ayağı seminerde döneminde öğretmenlerin de katılımıyla devam edecek.

Etkinlik boyunca ,öğrenci katılımını artırmak adına 3  gün Okul öğrencileri ve mahalle sakinleri arasında  KONUŞAN DUVARLAR  Futbol Turnuvası düzenledi.

Turnuvayı Mahalle muhatrımız Hüseyin Hastepe organize etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca sprey boya, fırça ve sahne kurulması için yardım ettiler. Ayrıca, Duvar tamamlandığı gece KONUSAN DUVARLAR Akşam herkese açık müzikli, yemekli şölen düzenlendi. Okula davet edilen mahalle halkına, öğrencilere Konak Belediyesi tarafından yemek dağıtıldı.

Etkinliği sosyal medyadan duyan mahalle sokak dansçıları gençleri, Geceye katkıda bulunmak için gönüllü olarak geldiler ve mahalle halkına, öğrencilere dans gösterileri yaptılar. Ayrıca, Sokak Grafiti çalışmaları yapan gönüllü gençler, okulun diğer yerlerinde grafiti çalışmaları yaparak ,okul öğrencilerine yardım ettiler.

Gecenin Sonunda FUTBOL Turnuvası Şampiyonlarına KONUŞAN Duvarlar Futbol Turnuvası anısına Altın Madalya verildi.

Roman çocuklarla sanatçı arasındaki diyaloglar ortaya renkli görüntüler çıkardı. Badsura takma isimli Wolfgang Salazar, hangi bölgede sanat icra ediyorsa o bölgeye özgü resimler çizdiğini belirterek, "Dünyanın diğer ülkelerini de gezerek mural yapmak istiyorum. Hangi ülkeye gidersem gideyim bir mesaj vermek istiyorum ama özellikle çocuklara ulaşmayı amaçlıyorum. Belediye yetkililerinden özellikle bir okul olmasını talep ettim çünkü bu okulun öğrencilerine olumlu bir mesaj vermek istedim. Venezüela ve Türkiye çok farklı olmasına rağmen evimde gibi hissettim.

Burada olmaktan ve bu çalışmayı yapmaktan çok mutluyum herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Yeteneklerimiz keşfedilsin
Okula yakın bir konumda oturan ve Ziya Gökalp İmam Hatip Ortaokulu'ndan mezun olan 11 yaşındaki Çınar Başkurt ise duygularını şöyle ifade etti: "Bende burada boya yaptım çok güzel bir etkinlik oldu bizim için. Burada böyle etkinliklerin daha fazla yapılmasını istiyoruz. Buranın daha çok canlandırılmasını istiyoruz. Roman mahallerinde de çok yetenekli çocuklar var böyle etkinliklerle daha çok sesimizi duyurabiliriz. Buradaki etkinlikte bizim neler yapabileceğimizi gördüm. Başka bir dünyaya girmiş gibi olduk gözüme renk geldi. Daha içine kapanık bir çocuktum burada diyalog kurarak sosyalleştim. Boyaya ara verdik futbol oynadık, sanatçı abiyle beraber futbol oyandık. Ona birkaç kelime Türkçe öğrettik o da bize kendi dilinden kelimeler öğretti. Şimdi yabancı dile daha çok merak duyuyorum ve İspanyolca öğrenmek istiyorum".

Duvarlarda küfürlü sözler yazıyordu"
Proje başlamadan önce okulun duvarlarında küfürlü sözler yazdığını belirten Ziya Gökalp İmam Hatip Ortaokulu Müdür Yardımcısı Nazlı Aypak, "Konuşan Duvarlar projesi Roman mahallelerinin bulunduğu Tepecik bölgesinde gerçekleştiriliyor. Amacımız, dar gelirli (Roman bölgesindeki) çocukların yeteneğini ortaya çıkarmak. Bu kapsamda Badsura, İzmir Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla gönüllü olarak Türkiye'ye geldi. Öğrencilerimiz de onunla birlikte duvarları boyuyor. Umarız bu proje bütün mahallelere, İzmir'e, Türkiye'ye yayılır. Bizim bölgede okul devamsızlığı çok oluyor. Bu proje ile birlikte çocukların kendi emekleriyle okula katkıları artmış olacak, okulu benimseyecekler. Artık çocuklar kendi boyadıkları duvarlarda çiçek açtıracak" dedi.

Burada konu sadece duvarları boyamak değil, çocukların okul ile ilgili aidiyet duygusunu geliştirmek, Amacımız sosyal bir farkındalık yaratmak ve eğitimde farkındalık oluşturmaktır. Bu amaçla başlatmış olduğumuz projenin gönüllerde ve zihinlerde iz bırakması ümidiyle.

Yayın: 22.08.2019 - Güncelleme: 23.08.2019 11:09 - Görüntülenme: 160